måndag 26 mars 2012

Färgsättning

Vi har fortfarande inte fått några ritningar från Götenehus. Det tar verkligen lång tid för dem att göra de ändringar vi önskade. Vi hoppas att de får till allt i den här omgången, för vi har inte lust att vänta i flera veckor igen.

Inspirationskälla
Medan vi väntar på ritningarna har jag funderat på färgsättning. För att få lite inspiration så läser jag "Stora boken om byggnadsvård" av Göran Gudmundsson som vi köpte när vi besökte Gysinge under semestern. När man analyserar vårt hus så konstaterar jag att arkitekturen är en blandning mellan sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Formen på huset påminner mycket om ett traditionellt hus från sent 1800-tal. Fönstren, med sina små rutor, är däremot tidigt 1900-tal. Med detta i bakhuvudet har jag funderat på färg.


Falu rödfärg är en klassiker som aldrig kan bli fel på ett hus, oavsett ålder. En riktig slamfärg är så vacker då den blir helt matt och åldras med värdighet. Tillsammans med vita snickerier och en dörr i guldockra är det en riktig fullträff. Ett rött hus känns varmt, välkomnande och hemtrevligt tycker jag.


Vi funderar även på olika nyanser av grått, även här med vita snickerier men kanske en vinröd eller mörkgrön dörr. Det här alternativet blir stramare och lite mer herrgårdsliknande.

En grå färg kan se ut på många olika sätt. Här är ett exempel som går mer åt grönt. Den blir lite varmare än nyansen ovan som går åt det blå hållet. På bilden är det mörkröda fönster men vi vill ha vita snickerier då det blir så mycket ljusare. Ett grått hus tycker jag känns ljust och luftigt, redan på utsidan.

En vanlig färg vid sekelskiftet var gult. Men eftersom vårt hus i Linköping var gult så vill vi ha något annat den här gången. Det här huset ska inte vara en kopia av vårt gamla hem utan något helt nytt. Det får inte heller bli en kopia av släktgården i Dalsland som också den är gul. 


 
Vi har såklart även funderat på att måla huset vitt. Men då måste man nog ha en färg som bryter av på fönstren, som i det här exemplet. Vitt är väldigt vanligt på nya hus och därför känns det lite fegt. Men kanske är vi lite fega?

Svart skulle kunna vara coolt men jag vet inte om vi är särskilt coola..

Oj, oj, oj så svårt det är. När man väl bestämt sig för färg på fasaden så finns det hundratals olika nyanser att välja på. Sen ska man välja färg på snickerier, fönster, dörrar, takpannor och plåt. Hjälp!!! Vilken beslutsångest.

/Carro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar