lördag 3 mars 2012

Den slutgiltiga urartningen?

När vi bodde i Linköping var vår villa knappt 110 kvm stor. Vid flytten kom vi direkt från en tvårummare i stan. 110 kvm upplevdes närmast sensationellt stort! Efter ett tag lade sig nyhetens behag med att bo i villa och Alicia kom dessutom till världen. De hundratio kvadraten började krympa. Samtidigt som Alicia flyttade in i huset flyttade också en större mängd grejor in. Skötbord, säng, allehanda leksaker, barnvagn och annat jox som de flesta som är, eller varit, småbarnsföräldrar känner igen sig i. Därtill började helt nya krav på praktiska utrymmen ställas på huset. I tvättstugan bedrevs något som närmast kan liknas vid skiftarbete och garderoberna späckades lika hårt som fickorna på en kleptoman. "-Om vi nån gång flyttar så ska vi ha i varje fall hundratretti kvadrat" sa vi i kör när vi bläddrade i Hus och Hem och drömde oss bort.

 Allt eftersom tiden gick började vi märka att när våra vänner kom på besök från alla Sveriges hörn, så var det inte längre en eller två personer som dök upp. Det var kollektiv inknökade i större kombibilar fyllda av likadana saker som vi redan proppat vårt hundratio kvadrat stora hus med. Barn, plastsaker och blöjor i mängder. Och de vanliga resväskorna förstås. Nu började vi drömma om hundrafemtio kvadrat "-Då får ju även våra gäster plats när de kommer på besök".

Sen kom Alexander... Drömuppgradering till hundrasjuttio kvadrat.

När det väl blev dags att flytta var den offertförfrågan som skickades ut till hustillverkarna specificerad till 175 kvm. Och så började vi resonera... "-Är det inte lika bra att lägga på några kvadrat, så att vi får rätt feeling i huset?" Resultat: Drygt tvåhundra kvadratmeter kåk ut på offertförfrågan. Och där var vi nöjda. Några veckor. Nu går snacket i det Björckska hemmet huruvida det är lämpligt att bygga in den veranda som vårt hus har, till en inglasad dito. En sådan övning ger, förutom ytterligare en utgift, cirka femton kvadratmeter extra vardagsrum. Det kan vara välinvesterade kvadratmeter. Eller?

Huset i dess standardutförande med utvändig veranda under balkong. 208 kvm.

Inglasad veranda. Ger ca 15 kvm extra vardagsrum. Total boyta: 223 kvm.

I nuläget drömmer vi om drygt 220 kvm boyta. Det är mer än dubbelt så stort mot vårt hus i Linköping. Ett hus som vi från början tyckte var stort. Det är lätt att bli avtrubbad...

/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar