onsdag 28 mars 2012

Nu börjar det likna något

Idag har vi fått nya ritningar och nu börjar det att likna Villa Björck. Det är fortfarande en hel del saker kvar att ändra på men det går åt rätt håll. En del saker är kvar sedan förra omgången och en del nya saker har dykt upp. Jag misstänker att det är en kombination av att arkitekterna arbetar med "Götenearkitektur", dvs att husen följer en viss standard, som gör att vi inte får dem att fullt ut förstå vad vi vill ha. Det kan väl aldrig vara så att vi är otydliga??? Men nu har jag gjort ett supertydligt dokument, i punktform, som jag ska skicka till säljaren Thomas. Nu kan det inte gå fel.

Fasadbild entré.
Ta en titt på bilden. Vad är det som ser konstigt ut?

Detta är vad vi anser. De små fönstren på övervåningen ska centreras över de två undre fönstren, för balans i fasaden. Kupans tre stora fönster är för "tunga" jämfört med övriga byggnad. Vi vill istället ha ett 5 dm brett fönster följt av ett 15 dm brett och därefter ett 5 dm brett fönster igen. Det är inte svart eller vitt utan nyansskillnader som gör huset vackert jämfört med bara fint. Vackert i Carro och Andreas ögon bör väl tilläggas.


Idag var vi med och tittade när våra vänner stomreste sitt nya hus, även det från Götenehus. Deras hus är ett enplanshus i modern stil och kommer att bli superfint när det är klart. Oerhört spännande och faschinerande att se hur snabbt ett hus faktiskt står relativt färdigt. Nu ser vi verkligen fram mot när det är vår tur.

/Carro

måndag 26 mars 2012

Färgsättning

Vi har fortfarande inte fått några ritningar från Götenehus. Det tar verkligen lång tid för dem att göra de ändringar vi önskade. Vi hoppas att de får till allt i den här omgången, för vi har inte lust att vänta i flera veckor igen.

Inspirationskälla
Medan vi väntar på ritningarna har jag funderat på färgsättning. För att få lite inspiration så läser jag "Stora boken om byggnadsvård" av Göran Gudmundsson som vi köpte när vi besökte Gysinge under semestern. När man analyserar vårt hus så konstaterar jag att arkitekturen är en blandning mellan sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Formen på huset påminner mycket om ett traditionellt hus från sent 1800-tal. Fönstren, med sina små rutor, är däremot tidigt 1900-tal. Med detta i bakhuvudet har jag funderat på färg.


Falu rödfärg är en klassiker som aldrig kan bli fel på ett hus, oavsett ålder. En riktig slamfärg är så vacker då den blir helt matt och åldras med värdighet. Tillsammans med vita snickerier och en dörr i guldockra är det en riktig fullträff. Ett rött hus känns varmt, välkomnande och hemtrevligt tycker jag.


Vi funderar även på olika nyanser av grått, även här med vita snickerier men kanske en vinröd eller mörkgrön dörr. Det här alternativet blir stramare och lite mer herrgårdsliknande.

En grå färg kan se ut på många olika sätt. Här är ett exempel som går mer åt grönt. Den blir lite varmare än nyansen ovan som går åt det blå hållet. På bilden är det mörkröda fönster men vi vill ha vita snickerier då det blir så mycket ljusare. Ett grått hus tycker jag känns ljust och luftigt, redan på utsidan.

En vanlig färg vid sekelskiftet var gult. Men eftersom vårt hus i Linköping var gult så vill vi ha något annat den här gången. Det här huset ska inte vara en kopia av vårt gamla hem utan något helt nytt. Det får inte heller bli en kopia av släktgården i Dalsland som också den är gul. 


 
Vi har såklart även funderat på att måla huset vitt. Men då måste man nog ha en färg som bryter av på fönstren, som i det här exemplet. Vitt är väldigt vanligt på nya hus och därför känns det lite fegt. Men kanske är vi lite fega?

Svart skulle kunna vara coolt men jag vet inte om vi är särskilt coola..

Oj, oj, oj så svårt det är. När man väl bestämt sig för färg på fasaden så finns det hundratals olika nyanser att välja på. Sen ska man välja färg på snickerier, fönster, dörrar, takpannor och plåt. Hjälp!!! Vilken beslutsångest.

/Carro

fredag 23 mars 2012

Veckan som gått

Vi har gett Götenehus lite mer information att arbeta med under veckan. Vi har spikat en del detaljer, som att takkuporna försvinner och istället glasar vi in verandan på baksidan. Vi hade hoppats på att de skulle få fram nya ritningar till oss innan helgen, men icke. Vi får helt enkelt ge oss till tåls och vänta tills på måndag. Förhoppningsvis är det bara småjusteringar som måste göras efter denna omgång. Vi vill få in bygglovshandlingarna så snart som möjligt.

Trots att vi inte har gjort så mycket denna vecka så går det framåt ändå. Andreas har pratat med grävmaskinisten som ska anlägga tomten och lägga ner VA stammen och han lyckades räta ut en del frågetecken. Vi har även bokat in ett möte med kommunen nästa vecka för att lösa VA problematiken. Vi får säkert anledning att återkomma till båda ämnena under kommande veckor.


Både idag och igår har vi åkt ut till Kilenegården efter att Andreas slutat jobba. Det känns mer och mer rätt ju längre tiden går. Det är en fantastisk tallskog som kommer att omge oss. När man springer 4,8 km spåret så ser man vårt tomt, det kan inte vara mer än hundra meter bort. Vilken oerhörd lyx att kunna ta skidorna direkt till spåret eller springa rakt ut i skogen och ut på en perfekt sågspånad stig.

 /Carro

onsdag 21 mars 2012

Back to basic

Vele s. -n velar <prov.> velig person. Så står det i Svenska akademiens ordlista. Det kunde även stått "se Andreas och Caroline Björck". Velepellar är vad vi är. Fast nu har vi äntligen kommit till beslut! De små takkuporna på Spoven tas bort. Orsaken är att vi glider ifrån det som vi från början tänkt oss. Vi blev båda förförda av utseendet på Spoven med dess alla takkupor. Huset ser mycket pampigt ut och gör verkligen avtryck vid ett första ögonkast. Nu har vi hunnit slänga iväg rätt många ögonkast på Spoven i allehanda broschyrer och bilder på nätet. Ja, det är väl nästan det enda vi gör på våra lediga stunder, kollar bilder på hus och Spoven framförallt... Och vi är inte lika impade av vad vi ser längre. De små takkuporna är inte god design. Det blir för mycket av allt. Nu går vi back to basic. Vår tanke med nybygget var från början att bygga ett hus i traditionell svensk sekelskiftesstil. Mangårdsbyggnader och prästgårdar har stått modell kring hur det skall se ut.
  
Ett hus som vi har hämtat mycket inspiration från är vår numera sålda släktgård belägen i Dalsland. Huset är byggt under sent 1800-tal och är vackert i all sin enkelhet. Tyvärr har det stått öde under hela mitt liv men potentialen i huset är stor och jag önskar nuvarande ägare lycka till i restaurerandet.

Släktgård i Dalsland. Huset har varit en källa till inspiration när vi
bestämde stil på vårt nybygge. Proportioner och stil är mycket lika.
 Design och formgivning är ett svårt ämne att diskutera eftersom smaken är som baken. Den kände designern Dieter Rams har dock listat tio principer för god design. Jag funderade på dessa när det gäller hus och dess design. Utan att lista samtliga punkter fastnade jag för dessa:

-Bra design gör ett föremål användbart
-Bra design är inte högljudd
-Bra design håller länge
-Bra design är så lite design som möjligt
 
Braun miniräknare ET66. Design Dieter Rams. Kolla in designen på
miniräknaren i din iPhone, så förstår du var Apple hämtade designen.
Ovan listade punkter övertygar mig om att vi gör rätt när vi tonar ned vårt hus en smula och tar bort de små takkuporna. Den slutgiltiga(?) lösningen på huset innebär alltså att de små takkuporna som flankerar den större i mitten tas bort. Dessa ersätts istället av halvfönster placerade strax under takfoten. Detta ger huset en mer avskalad och klassisk stil. Nu väntar vi på att ritningsförslaget från Götenehus skall presenteras, så att vi kommer vidare i projektet.

Spoven. Nu utan de små takkuporna.

/Andreas



tisdag 20 mars 2012

På husfronten intet nytt

Nu är det tisdag kväll och det har fortfarande inte kommit några nya ritningar från Götenehus. Suck. Jag såg fram mot att hårdgranska planlösningar ikväll.

Nu fick vi lite tid över så istället har vi ritat upp ett förslag på hur garaget ska se ut. Det är Lundqvist trävaru som ska leverera byggsatsen och sen ska samma byggfirma som sätter upp huset även bygga garaget. För att inte göra av med hutlösa belopp så kommer byggfirman att stomresa huset och sen kommer vi att färdigställa det. Om det går som planerat så kommer garaget att resas innan sommaren. Det är ju snart!!! Nu vet ni vad vi kommer att göra på vår semester.
Garageritning

Garaget kommer att bli ca 77 kvm på nedervåningen och ungefär 40 kvm på övervåningen. Vårt hus i Linköping var bara 104 kvm! Garaget kommer alltså att bli större än vad hela vårt hus var. Om Andreas hade fått fritt utrymme att bestämma över garaget så hade det blivit ännu större. På övervåningen, som man når via en utvändig trapp, blir det gästrum och ett litet pentry. En dröm jag haft länge är att öppna ett Bed & breakfast. Jag ska servera hembakat bröd och min egna marmelad från hallonbuskarna som jag ännu inte satt i jorden. Alla som anländer i något italienskt fordon ska självklart få rabatt. Välkomna!


/Carro

söndag 18 mars 2012

Takkupans vara eller inte vara

Efter en mysig grillning ute på Getingberget på Hammarö bestämde vi oss för att köra en sväng med bilen för att titta på hus. Vi åkte lite planlöst norr om Karlstad och helt plötsligt tvärnitar Andreas. Höll vi på att köra på något? Nej. Var det fel på bilen? Nej. Det var ett SPOVEN!!! Där stod det, vårt hus.

Ett riktigt Spoven.

Fast det var inte riktigt vårt hus. Vi tog några bilder och har nu analyserat vad vi tycker om designen. Vi brukar inte ha svårt att veta vad vi tycker, men nu är vi så veliga. Vi känner inte igen oss själva längre. Vi föll för det här huset på grund av takkuporna. Nu funderar vi allvarligt på att ta bort dem. Vi har testat flera varianter av takkupor i det mycket användbara programmet Paint, men huset blir vackrast utan. Tror jag... eller... kanske inte.... aahhh, jag vet inte.  

 Carros arkitektur. Vad tycker ni?
Takkupa eller inte? Fyrkantigt fönster i kupan eller halvrunt?

Vi kommer även att minska halvmånefönstret lite jämfört med orginalet och  lyfta upp det lite för att få huset att kännas resligare. Huset vi såg idag hade högre fönster på nedervåningen jämfört med orginalritningarna och det kommer vi inte att välja. Det blir säkert väldigt ljust och fint invändigt men vi är ute efter ett mer klassiskt utseende. Det var väldigt kul att se ett Spoven i verkligheten. Jag tror vi kommer köra förbi där fler gånger innan vi är redo att bestämma oss för vårt Villa Björck.

Imorgon får vi förhoppningsvis nya ritningsförslag från Götenehus. Det ska bli riktigt spännande att se hur mycket de har fångat upp av våra önskemål. Kanske börjar det likna Villa Björck snart.

/Carro




fredag 16 mars 2012

Det går bakåt

Detta projekt har rullat på i rask takt. Allt har gått perfekt enligt plan. Aktiviteter har bockats av i rasande tempo i den tidsplan som vi jobbar efter. I nämnd tidsplan finns en liten oskyldig aktivitet som heter "Stäm av med kommunen gällande VA". Kommunen har ännu inte dragit fram VA-stammen till vårt område. Enligt tidigare samtal väntar de endast på formellt godkännande från Lantmäteriet gällande den förrättning som behövs för att dra fram rören på privat mark. Så långt allt väl. Inget nytt under solen. Lotten föll på mig att ringa för att kolla läget. Ett enkelt samtal för att stämma av tekniska frågor gällande kommunens kopplingspunkt, där vi ska haka på vår lokala VA-servis.



Mitt bland alla gröna bockar gömde den sig...

När jag idag ringde mitt samtal till kommunen fick vi vårt första rejäla backslag. Det visade sig att tiden för överklagande av Lantmäteriets förrättning nyligen löpt ut och att tre stycken överklaganden inkommit. Ridå. Detta innebär minst ett halvårs väntan innan ärendet tas upp i Mark och miljödomstolen. Där utfärdas en dom som är möjlig att överklaga. Det innebär eventuell ytterligare väntan tills nästa dom. Så var det med det formella godkännandet...

Efter att den första kallduschen runnit av mig började jag fundera över situationen. Vi har köpt en tomt inom detaljplanerat område. Ett detaljplanerat område som vunnit laga kraft. Det innebär i praktiken att kommunen inte kan neka bygglov. Därtill tillhör det detaljplanerade området kommunens verksamhetsområde. Det betyder att kommunen är skyldig att tillgodose fungerande VA och jag som fastighetsägare är skyldig att betala avgiften för anslutning. Den situation som nu uppstått är att vi inte kan nekas bygglov och när som helst kan kräva av kommunen att ordna VA till fastigheten. Något som inte kommunen kan tillgodose, då hela VA-utbyggnaden gått i stå på grund av överklagande. Moment 22 har uppstått.

I min iver efter lösning ringde jag flera handläggare på Hammarö kommun och mellan raderna kunde jag förstå att ärendet inte gått korrekt till. Kommunen har godkänt en detaljplan utan att ha löst VA-frågan. Nu har vi, och flera andra nybyggare, hamnat i kläm.

Problemet med VA-frågan saknar inte lösning men det krånglar till ett redan avancerat projekt. Vår förhoppning är att  kommunen fixar problemet med hjälp av tillfällig VA-lösning i väntan på permanent dito. Alternativt får vi fixa ett provisorium till VA och sedan stämma kommunen på kostnaden. Det bästa scenariot är dock om handläggandet av överklagandet går smidigt. Då finns möjligheten att kommunens VA hinns klart innan vårt hus är färdigt. Vi sitter bokstavligen i skiten med denna avloppsfråga.

/Andreas

torsdag 15 mars 2012

Det går framåt

Brev från Lantmäteriet.
Igår fick vi ett stort kuvert från lantmäteriet. Vi är nu officiellt ägare till fastighet Östanås 1:51. Jippi!!! Rent praktiskt betyder detta att vi nu kan ansöka om bygglov på tomten vilket är en väldigt viktig uppgift vi har framöver.

I tisdags var vi hemma hos vår Götenehussäljare Thomas i Kristinehamn för att titta på hans hus. Dels för att få lite inspiration och känsla för storlek på rummen och dels för att gå igenom det ritningsförslag som vi fått från Götenehus arkitektkontor.  

Thomas hus var väldigt fint, stort och mycket smakfullt inrett. Efter besöket bestämde vi att: Ja, vi ska ha ett oanständigt stort badrum på övervåningen. Fantasktiskt härligt lyxigt att ha ett badrum på typ 15 kvm. Även efter att man satt in bastu blir det stort och rymligt med rena spa känslan. Vi kom också fram till att vi ska ha öppet mellan matrum och vardagsrum, annars kommer vardagsrummet upplevas alltför trångt i förhållande till hur stort resten av huset är. Däremot ska vi ha någon typ av avskiljare mellan rummen så att man naturligt kan byta tapet och stil på inredning mellan kök och vardagsrum. I min fantasi är köket lantligt och mysigt medan vardagsrummet är lite mer stiligt och klassiskt i stil. Jag har också gett med mig vad gäller allrum på övervåningen. Det var första gången jag sett ett allrum som faktiskt var snyggt inrett så nu kör vi på den klassiska planlösningen på övervåningen.

Vi har som sagt fått ett ritningsförslag från Götenehus och det gick vi igenom med Thomas. Det var en hel del punkter som arkitekterna inte fångat upp. Jag antar att de har tagit något av standardhusen från Götene och gjort några modifieringar för att få det till vår storlek och stil men missat många av de detaljer som gör huset så vackert och resligt som vi vill ha det. Tex hade de satt in en enkeldörr i entrén istället för den pardörr som vi har beställt. Som den ordningssamme kvinna jag är gjorde jag såklart en lista med punkter för dem att korrigera på ritningarna. Jag hoppas att vi är tillräckligt tydliga denna gång så att de inte kan missförstå hur vi vill att huset ska se ut.

Det var ett mycket bra och produktivt möte vi hade med Thomas och det känns som om vi tog ett stort steg framåt i vårt projekt. Även om det "bara" bestod i att bestämma oss för vad vi vill på en del punkter och förtydliga andra saker som vi redan bestämt men som Götenehus inte fångat upp. Ser fram mot nästa ritningsförslag som förhoppningsvis är mer Villa Björck.

/Carro

måndag 12 mars 2012

Picknick på tomten

Idag blev jag överraskad på min födelsedag med picknick på tomten i strålande solsken. Det känns som att våren är här! Tony, Malin och deras lille grabb dök också upp för att äta tårta med oss. Det känns skönt att spendera tid vid tomten och lära känna den. Jag tror det kommer bli riktigt bra när den väl är klart.

Samtidigt som vi hade picknick så anlades det tomter för fullt på grannfastigheten. Det är verkligen ett jätteprojekt de håller på med där. Tretton tomter ska det bli och enligt grävmaskinisten ska tydligen fyra av dem vara sålda. I nuläget ser det ut som ett månlandskap med all sten som sprängts lös från urberget.

Det enda smolket i bägaren denna sköna födelsedag är frågetecknen kring hur mycket jobb det kommer bli med anläggningen av vår tomt och tillhörande VA-servis. Att det blir sprängjobb inses, men hur mycket? Enligt Markus, som skall utföra grävjobbet ligger kopplingspunkten för vatten och avlopp fyra meter ned i marken. Mark som utgörs av berg...

När väl markarbetena är klara så känns det som om vi har bättre koll på läget. Tills dess är det bara att hoppas att det inte blir svindyrt. Vi har väl tilltagen budget för markjobbet, då vi så klart kände till berget. Fast allt är som bekant relativt...

/Andreas

söndag 11 mars 2012

Dop och sightseeing

I lördags döpte vi Alexander i Hammarö kyrka och min familj från Stockholm var på besök. Dopet gick jättebra och barnen skötte sig exemplariskt. Även Värmland visade sig från sin bästa sida under hela helgen, solen sken och det var en antydan av vår i luften. Vi fick verkligen ett perfekt läge att visa varför vi valt att bo just här.

Idag gick vi upp tidigt och tog med oss allihopa ut till tomten. Vi spatserade runt i blåbärsriset och försökte visa upp våra visioner. Jag tror att de tyckte det var ett bra ställe att bo på. Efter tomtbesöket åkte vi ut på Rud, sedan Västra Tynäs och därefter ut till sydspetsen. Det var en härlig dag, vackert väder och riktigt kul att få visa upp Hammarö.



/Carro




PS. Thomas, vår Götenehussäljare med skön humor, hade satt upp en diskret liten skylt på tomten. Nu har han bräckt Trivselhus som har en betydligt mindre skylt bredvid. 2-0 till Götenehus:-)

lördag 10 mars 2012

Planlösningar

Medan vi väntar på att ritavdelningen vid Götenehus ska bli klara med sitt förslag har vi klurat fram och tillbaka hur vi vill ha planlösningen. Det är svårt att finna den perfekta planlösningen men vi är överens om att det är viktigare med stor yta på bottenplan än på övervåningen. Därför har vi funderat på att bygga in den utvändiga veranda som ingår i husbyggsatsen. Detta ger oss ytterligare femton kvadratmeter boyta. Yta som vi, i sådana fall, utnyttjar som matsal. Dessutom öppnas möjligheten att ha ett arbetsrum, vilket är mycket bra. Helst skulle vi vilja ha en pardörr även in till arbetsrummet men det blir för svårt att möblera då. Vårt hus kommer ha spegelvänd planlösning jämfört med bilderna nedan.
Ursprunglig planlösning.

Nytt förslag på planlösning. Matsal och arbetsrum har tillkommit
/Andreas

torsdag 8 mars 2012

Våga vägra Ikea

Det är fortfarande långt, långt kvar tills det egentligen är dags att tänka på inredning och möbler till huset men jag kan inte låta bli. Det är ju den roliga biten.
Mycket av det vi inreder våra hem med idag tycker jag är rent skräp, mestadels bestående av spånskivor i olika färg och form. Jag ska försöka att inte lockas in på ikea för att snabbt köpa det som behövs utan istället tänka hållbart och långsiktigt. Det kanske kommer att ta lite längre tid men nu ska det bli bra, från början.

Jag har hittat Hammarö auktionsverk, bara några kilometer från huset. Vad sägs om en Carl Malmstens matsalsmöbel, utropspris 3000 kr, att jämföra med en matsalsgrupp från Ikea för 6000 kr. Både billigare och vackrare.


 Eller varför inte en kista att förvara barnens leksaker i, utropspris 800kr. Enligt auktionsfirmans information är den från 1700 talet, tänk vilken histora den måste ha. Ett alternativ till ikeas färgglada förvaring för samma pris.


När huset är nytt, utan en egen historia, tycker jag att äldre möbler och inredningsdetaljer ger en bättre balans och hemtrevnad. Det kanske även balanserar upp Andreas high tech nörderier från föregående inlägg.

/Carro

måndag 5 mars 2012

En nörds bekännelser (eller varför det intelligenta hemmet är coolt)

Detta inlägg skrivs efter att Carro gått och lagt sig. Hon tycker jag är en nörd. Och nördar gillar elektronik. Nåväl, jag tänkte berätta om mina tankar när det gäller multimedia och intelligens i hemmet. Enligt min kära fru så är det inte jag som är intelligensen i hemmet, som håller på med detta nörderi.

//Nerd Mode On://

Ett intelligent hem handlar om att koppla samman olika funktioner, så att de styrs centralt och kan programmeras. Det kan handla om larm, belysning, värmesystem, etc. Den lösning jag tror jag vill ha är specad enligt följande:
  • Allt skall kunna styras från smartphone eller surfplatta
  • Multi Room-lösning för musik
  • Fjärrstyrd belysning med scheman
  • Samla elektronik, som förstärkare, dator, NAS etc på ett ställe
I vårt förra hus installerades högtalarsystem i taket. I vardagsrummet satt ett 5.1-system bestående av Sonance TR 621 och 623. Dessa monterades i taket i exakt avstämda lådor byggda i MDF. En Fidelity baslåda backade upp takhögtalarna. Allt drevs av en Pioneer VSX-AX4-receiver. Ljudet var mycket bra och systemet levde upp till mina förväntningar. I köket satt två stycken JBL takhögtalare installerade. Dessa hade inte platsbyggda lådor och imponerade inte med sitt ljud. Det lät platt och uddlöst jämfört med installationen i vardagsrummet.

En klar fördel med infällda högtalare är att det sparar plats. Ljudmässigt blir det i regel sämre än med fristående högtalare i samma prisklass men jag tycker inte att högtalare är vackra att se på och det är skönt att slippa ha dessa "möbler" som stora pidestaler i vardagsrummet. Det är nog den enda punkten där jag får Carros fulla stöd i detta...

Det system jag planerar i nya huset kommer bli mer omfattande än det gamla. Jag var mycket nöjd med Sonancehögtalarna så jag satsar på likadana. Multi Room-lösningen kommer innefatta kök, vardagsrum, bibliotek, badrum, allrum och stora sovrummet. Det blir två högtalare i varje rum, undantaget allrummet som får ett 5.1-system. För att driva högtalarna och koppla ihop systemet kommer jag använda mig av befintlig Pioneerreceiver samt Sonos produkter. www.sonos.com. Sonos har jag bara hört bra saker om. Förhoppningsvis kommer det funka som jag vill. Allt styrs från smartphone eller iPad, där Spotify blir musikkällan.

Belysningen kommer styras med prylar från Global Caché. Detta företag har en produkt som synkar ihop smartphone eller surfplatta med exempelvis TV och DVD, genom att använda WiFi. Dessutom har deras produkter kompabilitet med Nexas hela sortiment. Nexa tillverkar styrning för belysning och vägguttag. Allt sammantaget gör att till exempel en iPad agerar fjärrkontroll för TV, DVD och belysning. Det går också att programmera script, vilket innebär att exempelvis genom ett tryck på knappen "Film" på iPaden startar TV, DVD och all belysning i rummet dimmas ned till lämplig nivå. Även markiser, eller annan mörkläggningsutrustning går att koppla in. Möjligheterna är stora, när det gäller utbyggnaden av detta system.

Det finns system där ingen traditionell installation av elsystemet görs, utan allt är datoriserat. Jag vågar inte löpa linan fullt ut här, utan fegar och huset kommer få en vanlig elinstallation. Nexas produkter är sedan ett rent "add on" på det vanliga elsystemet. Det innebär att mottagare för fjärrstyrning monteras i apparatdosorna. Därefter sätts sändare upp i form av strömbrytare på väggen. Detta innebär att all belysning kan styras som vanligt (du kan pusta ut nu, Carro) men även styras från en iPad. Dessutom är det lätt att avinstallera och återställa allt om så önskas.

När det gäller den sista punkten, att samla all elektronik på ett och samma ställe, har jag inte riktigt funnit lösningen. För musiken är det relativt enkelt. Alla högtalarkablar dras till skrubben där all elektronik skall samlas. Sen är det bara att stapla Sonos-förstärkarna på varandra. När det gäller det som rör TV-mediat så är jag mer osäker. Jag har inte bilden klar av hur en bra lösning ser ut med en dator, eller server, som kan skicka media till hemmets alla TV:ar. Tids nog finner jag nog en bra lösning även på detta.

//Nerd Mode Off://



/Andreas

söndag 4 mars 2012

En tall eller flera täller.


Alicia i blåbärsriset
Idag har hela familjen haft en skön dag ute på tomten. Dagens uppgift var att spraya färg på de träd som Stora Enso ska ta ner nästa vecka. Det är svårt att föreställa sig hur tomten kommer se ut när den är anlagd och då är det också svårt att bestämma vilka träd som ska ner och vilka som ska behållas. Andreas och jag har lite olika inställning till hur man ska gå till väga. Jag tycker att man ska känna av tomten och bo in sig innan man börjar ta ner träden medan Andreas helst vill skövla rubbet. Vi enades efter en kort "diskussion" att vi ska ta ner alla björkar och behålla de tallar som står i utkanten av tomten. I dag är de taniga men vi föreställer oss att de träd som står kvar kommer att växa till sig och bli kraftigare och vackrare. När vi var klara med att märka träden tog vi en filt och satte oss i blåbärsriset och fikade. Det kom en katt och gjorde oss sällskap i solen. Fåglarna kvittrade och det kändes som hemma!


/Carro

lördag 3 mars 2012

Den slutgiltiga urartningen?

När vi bodde i Linköping var vår villa knappt 110 kvm stor. Vid flytten kom vi direkt från en tvårummare i stan. 110 kvm upplevdes närmast sensationellt stort! Efter ett tag lade sig nyhetens behag med att bo i villa och Alicia kom dessutom till världen. De hundratio kvadraten började krympa. Samtidigt som Alicia flyttade in i huset flyttade också en större mängd grejor in. Skötbord, säng, allehanda leksaker, barnvagn och annat jox som de flesta som är, eller varit, småbarnsföräldrar känner igen sig i. Därtill började helt nya krav på praktiska utrymmen ställas på huset. I tvättstugan bedrevs något som närmast kan liknas vid skiftarbete och garderoberna späckades lika hårt som fickorna på en kleptoman. "-Om vi nån gång flyttar så ska vi ha i varje fall hundratretti kvadrat" sa vi i kör när vi bläddrade i Hus och Hem och drömde oss bort.

 Allt eftersom tiden gick började vi märka att när våra vänner kom på besök från alla Sveriges hörn, så var det inte längre en eller två personer som dök upp. Det var kollektiv inknökade i större kombibilar fyllda av likadana saker som vi redan proppat vårt hundratio kvadrat stora hus med. Barn, plastsaker och blöjor i mängder. Och de vanliga resväskorna förstås. Nu började vi drömma om hundrafemtio kvadrat "-Då får ju även våra gäster plats när de kommer på besök".

Sen kom Alexander... Drömuppgradering till hundrasjuttio kvadrat.

När det väl blev dags att flytta var den offertförfrågan som skickades ut till hustillverkarna specificerad till 175 kvm. Och så började vi resonera... "-Är det inte lika bra att lägga på några kvadrat, så att vi får rätt feeling i huset?" Resultat: Drygt tvåhundra kvadratmeter kåk ut på offertförfrågan. Och där var vi nöjda. Några veckor. Nu går snacket i det Björckska hemmet huruvida det är lämpligt att bygga in den veranda som vårt hus har, till en inglasad dito. En sådan övning ger, förutom ytterligare en utgift, cirka femton kvadratmeter extra vardagsrum. Det kan vara välinvesterade kvadratmeter. Eller?

Huset i dess standardutförande med utvändig veranda under balkong. 208 kvm.

Inglasad veranda. Ger ca 15 kvm extra vardagsrum. Total boyta: 223 kvm.

I nuläget drömmer vi om drygt 220 kvm boyta. Det är mer än dubbelt så stort mot vårt hus i Linköping. Ett hus som vi från början tyckte var stort. Det är lätt att bli avtrubbad...

/Andreas

torsdag 1 mars 2012

Väntan

Just nu råder väntan i vårt projekt. Efter det givande mötet med Götenehus chefsarkitekt, Johan Danielsson, väntar vi på ritningsförslaget på huset. Intressanta resonemang ledde fram till att vissa fasaddetaljer skall ändras. De små takkuporna på Spoven kommer i förslaget ersättas med dito i plåt. Vidare kommer panelsättningen på fasaden ändras. Även invändigt blir det vissa skillnader, om än inte så stora.


Ska vi byta ut de små kuporna med sadeltak till klassiska herrgårdskupor i plåt? Vad tycker du? Kommentera gärna!

Denna vecka skall Metria komma ut till tomten för att mäta höjder som skall sammanfattas i en nybyggnadskarta. Sedan skall skogen på tomten tas ned. Förhoppningsvis är allt klart om två veckor. Först då kan vi jobba vidare med markberedning parallellt med att bygglovsansökan iordningställs.

Det är tråkigt att vänta men tempot har hittills varit högt och vi ligger före tidsplan.

/Andreas