lördag 13 april 2013

Fibaro

För ett tag sedan skrev jag om att jag köpt ett hemautomationssystem i form av en Tellstick Net med tillhörande NEXA-produkter för styrning av belysning. Jag beslutade mig för ett tag sedan att inte installera dessa saker i huset. Orsaken är att de är väl simpla i sitt utförande. Många nödvändiga finesser saknas för att det ska kunna kallas för ett robust system. Att automatisera hemmet i sina funktioner kan ge väldigt hög komfort. Det kan också bli en enorm källa till irritation. Börjar sakerna krångla tröttnar jag snabbt.

Efter att ha gjort grundliga efterforskningar på nätet valde jag Fibaro som leverantör av hemautomationssystemet istället. Home Center 2 heter huvudenheten som kommer styra det som styras skall. I den beställning jag gjorde köptes huvudenheten och fjorton stycken mottagare för att styra belysning. Dessa monteras endera i vägguttaget eller sätts i dosan bakom strömbrytarna. Grejorna inhandlades av ett företag i Örebro som fokuserat på telematik. Rejoin heter de. Snabb och bra service med trevligt bemötande.

Fibaros prylar andas hög kvalitet och är av helt annan klass än de Tellstick- och NEXA-prylar jag tidigare köpte. Möjligheterna är närmast oändliga. Det jag kommer göra först är att integrera belysningen i huset med systemet. Då möjliggörs scheman och scener. Exempelvis skulle jag kunna programmera belysningen så att det vid vardagsmorgnar sker en "soluppgång" i vårt och barnens sovrum. Kort därefter tänds belysningen i hall, badrum och kök. Allt släcks sedan när vi lämnar huset. En scen kan till exempel vara viss belysning vid middagen eller vid soffmyset när TV:n är på. Allt styrs från iPad eller mobil. Det går självklart även att trycka på knapparna på väggen som vanligt.

I nästa etapp ska Home Center 2 integreras med Larmet (Securitas Verisure), garageportarna och framtida markiser. Med larmintegrationen kan huset tändas upp enligt den belysning vi vill ha när vi kommer hem. När larmet slås på kan belysningen växla slumpmässigt, för att simulera att vi är hemma. Om larmet utlöses tänds hela huset upp. Garageportarna (Hörmann) har ingångar där det går att koppla in Fibaromottagarna. Huvudsyftet med detta är att det möjliggör styrning av portarna med mobilen.

Det är bara fantasin som sätter gränserna med ett system som Fibaros. Det ska bli väldigt kul att börja nörda sig med alla funktioner när väl vi flyttat in och kommit till ro. Carro påstår att det är viktigare med möbleringen än att få belysningen på dass att tändas per automatik...

Home Center 2 levererat at Rejoin i Örebro
Wall Plug. Sätts i vägguttag för automation av den last som pluggas in. Beroende på effektförbrukning ändras ringens färg.
 
/Andreas

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag tänkte också ha Fibaro i mitt nya hus och har fått ett erbjudande kring Verisure larm. Gick det bra att kombinera Fibaro med Verisure?
  /Patrik, patrik.hamann@hotmail.com
  Hör gärna av dig! patrik.hamann@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Hej
  Köp två stycken smart plug från Verisure. Programmera dessa så att den ena aktiveras när man larmar huset. Den andra programmeras så att den aktiveras om larmet utlöser. Köp sen en Fibaro 2x1,5kW reläswitch och koppla respektive relä till smart plugarna. Sen kan du välja vad som ska hända när olika status inträffar. Vi har tex valt att all musik ska stängas av i huset när larmet aktiveras. Dessutom styrs belysning av larmet. Vi är än så länge väldigt nöjda.
  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Har Homecenter 2 och tänkte byta larm till verisure. Hur kompatibelt är det?

  Går det att samköra. Pratat enheterna samma språk(z wave). Tacksam för så mycket info som möjligt innan jag satsar på verisure..

  Mvh//Leif

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Verisure använder sig inte av z-wave. Jag använder mig av lösningen som nämnts i tidigare kommentar för att fånga status från larmet. Homecenter 2 har adderat larmdel i systemet numera. Kan kanske vara värt att pröva?

  Hälsningar

  Andreas

  SvaraRadera
 5. Hej !

  Var sätter du Fibaro 2x1,5kW reläswitch ?
  I uttaget där du sedan sätter in Verisurepluggarna ?

  /Micke

  SvaraRadera
 6. Hei,

  Jeg lurer også på hvordan du koblet Fibaro relèswitchene og verisure-pluggene.

  Mvh
  Thomas

  SvaraRadera
 7. Jag med är intresserad av att veta mer hur du kopplat mot smartpluggen.

  SvaraRadera
 8. Fixa stickkontakter att sätta i Verisure-smartpluggarna. Låt ledaren från respektive smartplug gå till S1 och S2 på reläswitchen. Sedan erhålls status på O1 och O2 beroende på om Verisure-pluggarna är aktiverade eller ej. Från denna punkt krävs ett script i form av att starta scen om O1 är sluten exempelvis.

  Det var ett tag sedan jag fixade med detta så jag är inte helt bombsäker på om jag beskrivit det rätt.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björck,
   Du har inga bilder för oss som är helt gröna? Är lite rädd för el men är en nörd ut i fingerspetsarna. Tack för tipset. Ha det gott.

   Radera
 9. http://www.zwaveforum.se/viewtopic.php?f=29&t=5349&p=12969

  SvaraRadera