lördag 28 juli 2012

Veckan som gått...

Ja, vi vet att bloggar bör uppdateras för att vara intressanta. Nej, vi har inte haft semester. Visst, formellt sett råder semester, men det är långt ifrån någon tillvaro med lata dagar i hängmattan. Denna veckan har varit extrem. För att vi båda skulle kunna jobba med garaget har vi haft barnen i sommaratugan tillsammans med deras farmor och farfar. Vi har själva pendlat mellan sommarstugan, strax söder om Åmål, och Hammarö. När två timmars bilresa ska adderas till redan långa arbetsdagar blir det inte mycket ledig tid kvar...

Hur har det gått då? Jovars, det står nu ett stomrest garage på tomten. Carro har grundmålat nästan hela byggnaden. Jag och Kennet har sett till att garaget nu har ett tak. Det har varit mycket jobb och fortfarande kvarstår massor innan det är färdigt. Fast att ha en stomrest, tät byggnad är en viktig milstolpe i bygget.


Carro målar. Grundfärg från Nordsjöfärg. Samma som på den framtida villan.
Plockepinn.
Loftet. Detta blir vårt gästrum. 42 kvadratmeter. Toalett, dusch och kök skall byggas på sikt. Just nu klurar jag på hur bjälklaget skall få så lite svikt som möjligt.
Fika på loftet.
Fönsterinstallation for dummies...
Alla fönster på garagets östra sida är installerade. Det gick smidigt.
Takläggning. Råspont och papp skjuts fast med pistol. Enorm tidsvinst jämfört med att använda hammaren.
Kennet passar på att kika ner innan sista luckorna med råspont skjuts fast.

En sida på en dag blev facit.
Pappen på plats. YAP 2200. Stark papp med klisterremsa.
Råspontsluckor. Smidigt och tidseffektivt. Dock bör det vara två man vid läggningen. Annars blir det tungt.
Garaget stomrest och taket skyddar från regn och rusk.
/Andreas

5 kommentarer:

 1. Har läst er blogg och är enormt inspirerand av ert bygge. Får man fråga vad det blir för färdig takhöjd samt bredd på loftet? Har planer att köpa samma stomme som er fast bygga som fritidshus. Gäller bara att få planlösningen att passa familjen. /Kristina

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Loftet på garaget har bredden 3,80m och höjden 2,10m. Totala golvytan blir ca 42 kvm. När det gäller byggsatsen och bemötandet från Lundqvist trävaru ger vi våra bästa referenser. Lycka till med ert bygge!

  /Andreas

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt svar, skönt att höra att det bli såpass stort då fungerar det för oss. :) Nu när man renoverat upp huset är det dags att testa nybygge åxå. :P Kul att er blogg ligger på deras hemsida så jag hittade den och fick chansen att kika in. :)/Kristina

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Riktigt intressant blogg ni har! Fått mycke inspiration och tips från er som vi tackar för! ;)

  Vi ska bygga ett liknande garage och funderar på samma leverantör dock har några frågor uppstått som jag undrar om ni har lösningen på?:

  - Behövs stålbalk alternativt limträbalk med pelare för uppstöttning?

  - Har ni mellanvägg i garaget?

  - Om garageytan är över 50kvm krävs tidligen oljeavskiljare i avloppet, har ni det?

  - Har ni satt in extra mellanreglar i loftgolvet för stabilitet?

  - Hade ni bergvärmeteknik mm i garaget?

  - Är det gipsskivor som "innerväggar" i garaget?

  Är väldigt intresserad av fler bilder invändigt på det fina garaget.. ;)

  MVH//Mattias

  SvaraRadera
 5. Kul att höra att du gillar bloggen. Garagebygget har avstannat lite eftersom vi varit upptagna med så mycket annat under stora delar av vintern. När det lugnat ner sig en aning med huset så ska vi färdigställa garaget och då kommer det roliga inredningsbilder även därifrån. Andreas har skrivit ett inlägg (16:e mars) där han svarar på alla dina frågor.
  /Carro

  SvaraRadera