fredag 4 maj 2012

Det är inte ketchupeffekt, det är en lavin...

Det går upp och det går ner igen lika snabbt. Idag hade Andreas möte med kommunens projektledare för VA, en person från Skanska och Leif som äger resterande tomter angående lösning på VA frågan. Det gick bra och de kom fram till att det bara var för oss att börja med sprängning och inkoppling av vatten och avlopp på den stam som är byggd på grannfastigheten. Förhoppningsvis kommer kommunen och de som överklagat dragningen av VA till området överens innan det är dags för oss att flytta in och då har vi vatten och kan gå på toaletten utan problem. Om de fortfarande inte kommit överens så finns det nu en back up-plan med en tillfällig lösning som kommunen ska ordna. Frid och fröjd, allt går bra och framåt.

På morgonen ringde jag till bygglovshandläggaren på Hammarö kommun för att säkerställa att allt var under kontroll. Tja, inte riktigt kanske. Han hade inte tittat på vår ansökan än men efter att jag förklarat att läget är något brådskande lovade han att titta på dem. Ok, frid och fröjd igen. Det skulle inte vara några problem eftersom vi lever upp till alla krav som kommunen ställer.

Strax efter lunch ringer bygglovshandläggaren till Andreas. Han säger att våra bygglovshandlingar inte är kompletta!?! Vi får absolut inte börja med några markarbeten eftersom vi inte lämnat in rätt dokument. Vad *#*# pip! De anser inte att den nybyggnadskarta vi lämnat in är en nybyggnadskarta utan att det är en situationsplan??? Vi har beställt en nybyggnadskarta av ett företag som heter Metria och vi har en faktura i vår pärm där det står att vi betalar 7000 kr för en nybyggnadskarta. Jag ringer omedelbart till Metria, upptaget. Han pratar redan med kommuntjänstemannen. När jag får tag på honom verkar han tycka att det är pinsamt och skyller ifrån sig på någon annan. Han ska omedelbart göra om vår karta och skicka in en ny. Ok, pust, frid och fröjd igen, kanske??? Börjar kännas lite darrigt nu.

När vi ringer till kommunen igen för att säkerställa att allt är under kontroll och att Magnus kan börja lägga ut nya nivåer på måndag kommer nästa kalldusch. Bygglovshandläggaren är nöjd med den nya kartan men är nu tveksam till våra höjder på tomten. Vad i he-*#*# pip, igen! Han tycker att vi lägger huset för högt och att det kommer att bli för brant ner mot grannen. Andreas försöker sakligt att förklara att tomten är 4000 kvm, det finns gott om plats att plana ut i mjuka och naturliga nivåer. Vi ska INTE ha stödmurar à la Anneberg. (trist område på Hammarö). Han är tveksam, vi måste lämna in en karta över hur de nya nivåerna kommer att bli. Shit, klockan är tre en fredag. Får vi tag på rätt person?

Vi ringer Thomas, vår säljare på Götenehus. Han får nu i uppdrag att prata med arkitekten i Götene samt bygglovshandläggaren. Nu darrar vi som asplöv, mest av stresshormoner och en gnutta ilska. Thomas ringer upp och nu har de kommit överrens om att vi skickar in en ny uppdaterad nivåkarta på måndag morgon och om kommunen då är nöjd är det bara att tuta och köra. Ok, frid och fröjd igen då???

Att bygga hus är en labyrint av regler, administration, olika människor som ska samordnas och organiseras. Man kan lätt fylla upp en heltidstjänst bara på telefonsamtal och möten. Jag hoppas verkligen att det lugnar ner sig när markarbetet är färdigt. Då ska vi skåla i champagne.

/Carro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar