söndag 6 januari 2013

Vitlackad ask 1-stav


Idag har vi tagit med våra barn på en utflykt. Färden gick till Örebro för ett besök på Byggmax. Våra barn tror att alla lever som vi gör, att utflykter med familjen alltid innebär någon typ av projekt. Att åka till såna där lekland har vi aldrig gjort. Alicia och Alexanders höjdpunkter under dagen var lunch på Max och ett besök i en lampaffär där Alicia hittade en rosa lampa med prinsessor på.

Vi valde att inte ta med det golv som ingår i Götenehus standardsortiment. Anledningen är att vi inte tycker att ett 3-stavs parkettgolv passar in i den stil och känsla vi försöker skapa. Vi har tittat på olika golv och diskuterat fram och tillbaks för att hitta ett golv som passar in och till slut fastnat för ask. Det är ett ljust träslag och det är väldigt hårt vilket är praktiskt. Det är lite likt ett gammalt, om man tittar lite på håll och kisar:-) Efter att ha tittat runt hos olika bygghandlare så inser vi att det pris som Byggmax har på sitt vitlackade askgolv inte går att slå. Närmste konkurrent är ungefär dubbelt så dyr. Det brukar ju vara så att man får vad man betalar för vilket är lite oroväckande förstås. Vi googlade såklart på golvet innan vi köpte det och hittade inte någon som är helt missnöjd med det. Vi rådfrågade även våra snickare och de hade inte hört något negativt om golvet heller. Vi hittade även ett test som var mycket positivt. http://www.testfakta.se/hem_hushall/article82476.ece Så idag slog vi till och inhandlade 35 paket, eller 875 kg, 1-stavs parkettgolv. Golvet är utgående sortiment på Byggmax så vi vågade inte vänta ända till februari/mars då det faktiskt ska läggas in i huset. Det var redan slut i Karlstad så därför blev det en utflykt till Örebro idag.

Drive in på Byggmax. Personalen hjälpte till med att lyfta pallen med golv på en pallyft.  Sen fick vi lyfta ombord de trettiofem  packarna, trots att det stod en truck alldeles bredvid...
Ask är ett mycket hårt träslag. Brinellvärdet för träets hårdhet är  4.0. Att jämföra med ek som har värdet  3.7 och furu 1.6./Carro

1 kommentar:

  1. Jag igen... Jag är väldigt sugen på vitlackat furugolv (egentligen som ni var från början vitsåpat men det är out of the question)... men det här med hårdheten gör att jag tvekar. Kanske kan ert alternativ vara ett alternativ för oss också. Vad tycker ni om det nu när ni lagt in det och bott med det ett bra tag?

    SvaraRadera