tisdag 1 januari 2013

Vägen till det smarta hemmet

I vår förra villa hade vi högtalare integrerade i taket i både kök och vardagsrum. Förstärkaren som användes hade funktionen att kunna driva högtalarna separat. En multiroom-lösning med andra ord. Tyvärr hade lösningen för många brister och vardagskrånglet blev lite för stort när väl grejorna skulle användas. Som stressade småbarnsföräldrar ges ytterst sällan möjligheten att sätta sig ner i favoritfåtöljen för att avnjuta musik, dedicerat. Det handlar snarare om att konsumera musiken under de stunder då vardagssysslor utförs. Lite skval i bakgrunden medan det rafsas ihop köttfärssås eller kladdas med blöjor. För att systemet ska fungera bra måste det vara extremt användarvänligt. Inga krångliga inställningar djupt nere i menysystemen är accepterade. Det lutar fortfarande åt att det blir Sonos som kommer användas De verkar mycket smidiga i sitt gränssnitt och har fått lovord från många håll.

Ljudet är ett av systemen som ska bli sammanlänkade i huset. Även belysning och vägguttag ska styras centralt, med hjälp av någon av alla sinnrika datoriserade lösningar som finns på marknaden. Målsättningen är att det mesta av husets system (ljud, ljus, larm, värme) ska styras via smartphone och Ipad. Det är en veritabel djungel att botanisera i. Marknaden för smarta hem-lösningar är fortfarande omogen. Det finns system i alla prisklasser och utföranden. Då jag inte är beredd att slanta upp vulgära summor för att få lamporna att tändas och släckas enligt givet mönster har jag utforskat de enklare systemen som finns. Nexa har styrning för strömbrytare och vägguttag. Tellstick Net heter en produkt som jag tycker verkar mycket intressant. Kopplas in i routern och styrs via Internet. Via gränssnittet Telldus Live kan allt programmeras efter önskemål. Lek med tanken att belysningen successivt dimmras upp i sovrummet på morgonen. I samma schema startas kaffebryggaren och motorvärmaruttaget till bilen. Vidare kan belysning i köket och hallen tändas upp i, för morgontrötta ögon, behaglig nivå. Kanske ska även komfortvärmen i badrummet startas? Möjligheterna är oändliga.

Jag tog en tripp till Jula och införskaffade en Tellstick Net (artnr 408069, 995 kr) samt en Nexa mottagarenhet för strömbrytare (artnr 408025, 185 kr) och en dito för vägguttag (artnr 408038, 185 kr). Tanken är att jag ska rigga upp en testbänk i lägenheten för att utvärdera produkterna. Tyvärr kan jag ännu inte ge något omdöme kring funktionen då jag behöver en router att koppla in Tellsticken till. Återkommer när väl jag provat systemet.

Två stycken Nexa-mottagare och en Tellstick Net införskaffades för utvärdering. I botten en Ipad. Den perfekta julklappen, då den kommer användas för all styrning inom det smarta hemmet.
"Unboxing" av Tellstick Net. Innehållet är en box, antenn, USB-kabel, nätadapter och nätverkskabel. Detaljkvaliten ok, bortsett den dåliga passningen på USB-kabeln mot boxen. Som gjort för att glappa i framtiden.
 /Andreas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar