tisdag 25 september 2012

Stallyktor

För att få huset fint och framför allt hemtrevligt så är belysningen väldigt viktig, både inomhus och utomhus. Jag har börjat fundera på utebelysning, vilken typ ska vi ha och vart ska den sitta. Jag har fastnat för en typ av belysning som kallas för stallykta. Lamporna är vackra och passar till stilen på huset.


Stallykta till husknut, en i varje hörn.

Sen bör man även ha någon typ av belysning vid ytterdörren och uppe på balkongen. Det borde räcka för att få lagom ljus runt huset.


Förslag på belysning till entrén.
 Vi ska även ha någon typ av belysning ute i trädgården men eftersom vi försöker få en stil som ser gammal ut ska vi inte ha särskilt mycket  belysning utan bara en eller två stolpar utmed vägen.

Problemet när man tittar på sådana här saker är att man kan få en prisbild från 3000 till 30000 beroende på vad man väljer. Ska vi gå på den riktigt fina eller den billigare kopian? Det är den stora frågan. Ibland är det skönt att vara riktigt nöjd med sitt val trots att det blev dyrt men ibland ger det mer ångest än nöje när kostnaden överstiger nöjet. Det är en svår balansgång.


Stallykta version billig. Den är gjord i lackad plåt och kostar 990 kr styck plus hörnfäste 100 kr.

Stallykta version dyr. Armen och fästet är i gjutjärn och skärmen i emaljerad plåt. Den kostar 2300 kr styck plus hörnfäste 840 kr
 Med tanke på att belysningen ska vara utomhus och tåla väder och vind i helst upp till 50 år så kanske man bör gå på den dyra varianten. Men fasiken vad dyrt det blir... måste nog fundera en gång till. Kanske finns det någon mellanvariant som kan duga.

/Carro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar