måndag 10 september 2012

Grundliga tankar

Den 31:e oktober levereras vårt hus. Thomas på Götenehus har ännu inte fått ihop alla entreprenörkontrakt men det skall inte vara några bekymmer enligt honom. Jag tycker det är hög tid att sy ihop alla affärer på det formella planet. Det verkar som om vi kommer få riktigt bra hantverkare. Det känns fint. Thomas kommer vara samordningsansvarig. Det innebär att jag och Carro endast har ett kontrakt gentemot Thomas. Resterande kontrakt ansvarar Thomas för. Grävmaskin-Magnus kommer med största sannolikhet göra grunden till huset. Det är riktigt bra. Han är grymt noggrann och skicklig.

När det gäller grunder till hus har jag funderat en del på konceptet platta på mark. Idag byggs nästan alla nya hus med denna typ av grund. I botten läggs 200 mm singel. Sedan byggs gjutform med hjälp av kantlelement i frigolit. Innanför kantelementen läggs 300 mm frigolit som isolering. Mot isoleringen fixeras sedan golvvärmeslangen och överst läggs armeringsmattorna. Sedan fylls hela härligheten med betong. Fördelarna med denna typ av grund är många. Betongen kommer få inomhusklimat, då isoleringen ligger under. Det är bra, eftersom risken för fukttransport i plattan borde vara ringa. Vidare tillåts huset hamna relativt lågt, relativt omgärdande marknivå. De farhågor jag ser med lösningen är möjligheten till framtida reparationer. Lek med tanken att isoleringen blir dålig med tiden. Frigoliten ligger trots allt exponerad för viss fukt. Om den blir dålig, hur repareras det? Likadant med den ingjutna golvvärmen. Hur repareras ett sådant system om det, mot förmodan(?), börjar krångla? Om avloppet blir tätt så ligger det under plattan. När plattan ska bilas upp så kommer golvvärmen med absolut största sannolikhet skadas. Byggsätter som vi använder idag har funnits på marknaden, sedan 80-talet. Ännu har inga stora problem uppdagats. Kankse är det jag som målar fan på väggen? Och vilka alternativ finns? Torpargrund är inte optimalt. Inte heller platta med isolering ovanpå.

Vår garageplatta. Samma konstruktions som en konventionell villaplatta. I botten syns frigoliten, sedan golvvärmeslang och armeringsmattor.
/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar