lördag 16 juni 2012

Tak-tisk ändring

Lundqvist trävaru levererar garage med ett undertak gjort av armerad plast. På denna plast läggs 45x70-reglar med ett avstånd av 30 cm och sedan takpannor. En konstruktion som anses vara en sniklösning hos de namnkunniga. Antagonisterna hävdar att plasten ej är genomtrampningssäker och att den kommer släppa igenom vatten med tiden. Lösningen är säkert fullgod för ett garage. Faktum är att vårt garage i Linköping var byggt på detta vis. 1983 restes det garaget och det hade inte läckt in fram till dagen då vi sålde det 29 år senare.

Min och Carros hållning under detta bygge är att budget skall hållas men att vi aldrig får spara in på fel ställen. Ett dåligt ställe att spara in pengar på är grunden och taken. Det är de två viktigaste sakerna för att hus och garage ska kunna stå på tomten i decennier, eller rent av sekel. Därför bestämde vi att garagets undertak istället beläggs med traditionell råspont beklädd med papp och ströläkt. Jag kommer spendera delar av semestern med att hjälpa till med att lägga detta tak, om allt går enligt plan.

Då jag ringde till Lundqvist trävaru för att göra min sena ändring av leveransen visade det sig att reglarna till taket redan var emballerat och redo att skickas. Femhundra meter 45x70 kommer alltså att ingå i leveransen. Något som vi inte kommer använda på taket. Med största sannolikhet kommer dock dessa reglar att komma till använding inom en snar framtid. Det är mycket som ska reglas när ett hus och garage skall byggas.

Traditionellt tak med råspont, papp, läkt och pannor. (Bildkälla: dinbyggare.se)
/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar