torsdag 15 november 2012

Som gjutet!

Så blev då äntligen plattan klar. Imorse kl 8 kom den första betongbilen. Sedan flöt(!) gjutningen på bra under dagen. Istället för att använda betongbilens ränna så användes Magnus grävmaskin för att lägga ut betongen. I skopan ryms nästan en kubik betong och räckvidden är betydligt bättre än när rännan används. Smart. Jag och Caroline var ute vid olika tider under dagen och tittade på arbetet. Under eftermiddagen följde även Alicia och Alexander med och satte sin prägel i betongen. Så nu kommer deras handavtryck pryda verandan så länge huset finns.

En smart finess som grunden begåvades med är att matarslangen för färskvattnet och kulverten ej gjöts fast i plattan. Istället löper de genom hylsor. Det innebär att det går att byta dem utan att bila upp plattan. En annan bra detalj är att golvvärmeslingor är dragna på den utvändiga verandan. En liten cirkulationspump, expansionskärl och glykolblandning är vad som krävs för att skapa ett system som kan hålla verandan fri från is och snö när det behövs. Skulle vi få för oss att bygga in verandan så är det bara att koppla ihop golvvärmeslingan med övriga golvvärmesystemet. Det är kul när byggentreprenörerna klurar och gör det där lilla extra, utan att ta mer betalt.

Själva gjutresultatet är enligt entreprenörernas utsago perfekt. Inga ojämnheter eller andra defekter förekommer. Jag har ännu inte hunnit kolla in det färdiga resultatet men känner mig nöjd med det jag hann se under dagen.

Gjutformen börjar fyllas
Skopa istället för ränna. Fungerar förvånandsvärt bra!Magnus leder arbetet från sin grävmaskin
Suveränt väder gjuddagen till ära
God räckvidd och precision
Alicia och Alexander redo att sätta sitt sigill
Barnen förevigar sin närvaro vid gjutningen. Händerna kommer synas strax bredvid ytterdörren på verandan.
Ytan slodad och snart redo för helikoptern
Till vänster tappvattenfördelaren, mitt i bild golvvärmefördelaren och närmast golvbrunn i tvättstugan


Nästa vecka kommer denna vy se annorlunda ut. Byggnadsställningarna reses imorgon. Sedan kommer huset på måndag

/Andreas
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar