måndag 12 november 2012

Bakläxa, Götenehus!

Vi har varit mycket nöjda med Götenehus som leverantör. Lite småmissar har gjorts under resan men inget värre att klaga på. Nu är vi för första gången riktigt besvikna.

Den 31:e oktober skulle vårt hus varit stomrest. Efter att jag och Carro planerat och bevakat projektet minutiöst, blev så den 2:e oktober markarbetena under huset klara. Redo för att göra plattan med andra ord. Jag och Carro kände oss lugna. För de som inte känner oss så är det nog på plats att informera om att vi båda är planeringsfascister. För oss betyder kvalitet att leverera rätt sak vid rätt tidpunkt. När vi kände oss lugna gjorde vi det stora misstaget att slappna av en smula och släppa bevakningen av resterande arbete fram till stomresningen. Vi trodde helt enkelt att Götenehus skulle ha lite koll åt oss. Vi har ju ändå avsatt ett gäng miljoner svenska kronor till Götenehus. Uppenbarligen räckte inte detta gäng med miljoner för att få lite styrning och planering inför leveransen. Så fort vi släppte greppet så började det rämna och cirkusen tog vid. Vad hände då? Jo, annan Götenehuskunds grund prioriterades. Där verkade allt krångla (eller saknades bara planering och framförhållning?) och vi stod utan entreprenör som kunde göra klart vår grund. Dessutom fanns inte heller något kontrakt för vår grundentreprenad. Sådant hade inte planerats i tid.

Tiden gick och det som jag och Carro upplevde som ett välplanerat projekt började skeva betänkligt. Dags att motvilligt återuppta bevakningen och planeringen. Något som vi egentligen inte borde krångla med. Fast uppenbarligen är det ingen annan som gör det jobbet åt oss. Suck. Vi får själva luska fram hur illa det är med förseningen. Det visar sig vara tvärkört med leverans på ursprungligt datum, den 31:e. Nytt datum: 14:e november. Det visar sig snart att inte detta heller kan hållas. Givetvis får jag och Carro lirka fram hur illa det är. I nuläget känner vi oss uppgivna. Uppgiften att planera en såpass enkel sak som att bygga ihop och gjuta en grund verkar vara Götenehus övermäktig. Just nu finns det lika många bud på när lastbilarna med huset kommer som det finns decimaler i pi.

Jag som i hela mitt vuxna liv jobbat med, och utbildat inom, projektplanering tar mig för pannan...

Vad skulle Sverker ha gjort..?
 /Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar