torsdag 25 oktober 2012

Summering inför nästa fas

Alla markarbreten är avklarade och garaget är stomrest och helt tätt inför vintern. Sista blecket och fodret spikades upp för några dagar sedan. Nu är det endast inomhusarbeten som gäller över vintern. Markarbetena är klara, såtillvida grovplanering av trädgård och schaktning under husgrund avses. Projektet är på väg in i nästa fas: Husbygget! En stor skillnad är att planeringen av husprojektet överlämnas till Götenehus, som äger samordningsansvaret. Tidigare har jag och Carro styrt de flesta leveranser och varit delaktiga i ALLA beslut. Nu hoppas vi att vi inte behöver grotta ned oss i varenda detalj. Det räcker gott och väl att bygga klart garaget och hålla igång allt annat som livet har att erbjuda.

Att lämna över ansvaret för projektet är inte helt enkelt för oss. Vi har utvecklat ett rejält kontrollbehov när det gäller vårt bygge. Det är stora pengar i potten och ibland känns det som att allt och alla, likt ficktjuvar, försöker norpa pengar ur våra brallor. Vi har varit stenhårda med att inte betala något i onödan. Vi har även varit tuffa när det gäller val av material, från stort till smått. Det är lätt att lämna saker åt slumpen, vilket innebär dåliga lösningar i slutändan. En sak som hände var att värmepumpen blev felbeställd. Den modell som Götenehus ville leverera bestod av tre stora moduler som tog upp stor plats och var onödigt dyr. När vi gick igenom vad som skulle levereras upptäckte vi misstaget och fick en bättre lösning till lägre pris.

Vårt kontrollbehov till trots går det inte att skydda sig från alla utfall. Markarbetena var en post som vi oroat oss för genom hela arbetet. Det är grymt svårt att bedöma vad det kostar att konvertera en skog till en anlagd tomt. Det visade sig bli 35% dyrare än budget. Som så många andra nybyggare tänkte vi från början vänta med trädgården. Ett sätt att förtränga kostnaden och lura sig själv. Vad är egentligen vitsen med att senarelägga iordningställandet av trädgården? En viktig del i att bo i villa är ju att kunna vara i sin trädgård och se barnen leka på gräsmattan. Att vänta med iordningställandet blir med största sannolikhet dyrare. Ny etableringskostnad av grävmaskin, sämre åtkomst etc förbättrar inte kalkylen. Enda fördelen är möjligtvis att ekonomin får en chans att återhämta sig efter husbygget innan utgiften med trädgården kommer.

När det gäller garaget ser prognosen betydligt bättre ut. Förväntad slutkostnad ligger i linje med ursprunglig prognos. Det känns bra. Nu gäller det bara att färdigställa det. Jag har inte hunnit bygga så mycket som jag önskat de senaste veckorna. Det har varit många andra saker som prioriterats, som inte är kopplade till vårt byggprojekt. Nu hoppas jag dock att jag återigen kan prioritera upp garagebyggandet.

Från skogsdunge...
...via stenröse...
...till anlagd tomt. Det blev 35% dyrare än beräknat men också riktigt snyggt.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul att följa er blogg!
  Vad gick markarbete kalaset på?
  Mvh Jonas

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Hör av dig via andreas.bjoerck@gmail.com om du önskar få en bild av vad det kostar att iordningställa en tomt som vår.

  Hälsningar

  Andreas

  SvaraRadera