torsdag 16 maj 2013

Trädgårdsarbete

Nästa vecka ska förhoppningsvis hantverkarna bli klara med de anmärkningar som entreprenaden fick på besiktningen. Sedan återstår för oss att betala slutfakturorna och förklara husbygget som avslutat. Det vi sedan har att göra är att möblera, fixa multimediasystemen, anlägga trädgård och bygga klart garaget.

När det gäller trädgårdsarbetet så kämpar vi för fullt just nu med att förbereda för att så gräsmatta. Då vi har stora ytor som ska bli gräsmatta, ca 1500 kvm, så går det inte att göra enligt regelboken. Det skulle ruinera oss. (Som om vi inte haft nog med kostnader senaste tiden). De strikt ortodoxt lärda gräsmattefundamentalisterna hävdar bestämt att packat underlag av lerjord eller liknande kan ligga i botten. Sedan ska sand läggas ovanpå och på det 10-20 cm harpad matjord av finaste kvalitet. Fin matjord kostar ca 300 kr/kubikmeter. För att dressa 1500 kvm med 20 cm matjord går det åt 300 kubikmeter, vilket motsvarar drygt hundra lastbilar med släp... Kostnaden för den mängden matjord är nästan 100 000 kr. Sedan tillkommer ungefär lika mycket för frakten. Otänkbart med andra ord. Fulvariant krävs. Vår lösning är att kratta i befintliga jordmassor för att luckra upp översta lagret och få bort de största stenarna. Sedan sår vi. Några lass med matjord kommer krävas för att fylla svackor och skapa rabatter och liknande. Det är ett hårt arbete att kratta men för att spara tvåhundra tusen spänn så tar jag lite valkar i händerna. Sån är jag. En snål jävel!

Min nya vän i allt trädgårdsarbete är den Husqvarna Rider 15 V2 AWD som jag nyligen köpte. Vi hade en Rider sedan tidigare. Akilleshälen med maskinerna i sitt standardutförande är framkomligheten. Bakhjulen vill gärna slira. Det funkade utsökt med den tvåhjulsdrivna Rider 13 vi hade när vi bodde på Östgötaslätten. Tomten var lika kuperad som en fotbollsplan. På vår nya tomt är det en helt annan topografi. Slänterna är stundtals branta. Efter att ha testat att köra i slänterna med vår gamla maskin gick jag genast in och paniksurfade annonser på Blocket. Inte lång tid efter nämnt surfande åkte jag och hämtade en fyrhjulsdriven maskin i Västegötland. Vilken skillnad! I de brantaste slänterna kan jag nu stanna och starta helt obehindrat. Det är fantastiskt vilken effekt fyrhjulsdrift har. Till hösten köper jag nog en snöslunga till maskinen, så är snösvängen fixad också!

Ytor att jämna ut. Sedan så och välta.

Krattandet är fysiskt krävande. I bild kan nyförvärvet skymtas. Husqvarna Rider 15 V2  AWD.
Snöslunga till vintern? Köper jag så lär det bli fem snöfria vintrar på Hammarö.
Dinis trivs i sitt nya revir. Gäääsp.
/Andreas

4 kommentarer:

 1. Ni har fått det jättefint! Vi kommer att bli grannar i höst då vi flyttar till Östanås, i ett utav parhusen som byggs nu (det var så jag hittade hit, jag googlade på östanås, vad roligt att få se hur det ser ut inuti det fina huset där borta :)). Dina är också så fin, hoppas att våra två kissar inte gör anspråk på hennes revir ;)

  SvaraRadera
 2. Välkomna till Östanås! Det ska bli roligt att få fler grannar, när väl parhusen står färdiga.

  Vad kul att du tycker vårt hus blev fint. Vi är själv väldigt nöjda. Och finare hoppas vi det blir under sommaren när trädgård växer fram och huset får fasadfärg.


  Hälsningar

  Andreas

  SvaraRadera
 3. Hej! Trillade in här då jag sökte runt på Östanås. Vi ska nämligen flytta till ett av parhusen som är på intågande :) Tycker att ni har ett jättefint och personlig hus. Riktigt smakfullt! Snart får ni massa nya grannar.
  Hälsningar från Anna och Niklas

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Vad roligt att så många nya grannar hittar hittar till vår blogg. Titta gärna in hos oss i verkligheten också. Välkomna till Östanås!

  SvaraRadera