söndag 2 februari 2014

Vatten och avlopp klart!

Idag blev jag färdig med alla vattenrör. Det är en del att tänka på. Radiatorsystemet består av fyra radiatorer. Möjligen hade det räckt med tre men jag vågade inte chansa, så den största ytan förses med två radiatorer. Systemet är ett så kallat enrörssystem, vilket innebär att radiatorerna är seriekopplade. Det är egentligen inte den bästa lösningen men det är enklare att installera, det går åt mindre rör och dyra fördelare kan undvikas.

Tappvattnet har fått ett stick från nedervåningen till köket och ett till toan. På toan blir det utvändigt montage med kromade rör vad det lider.

På loftet ligger det stora travar med regelvirke, som det inte finns plats för någon annanstans. Det är ett ständigt baxande på dessa travar. Idag var jag tvungen att flytta allt då det är dags att börja med undergolvet. När jag lagt hälften av golvet får jag flytta tillbaka allt för att kunna göra klart... Tidsödande.

Ordningsföljden för resten av jobbet är att först lägga spånskivegolvet. Det kommer göra stor skillnad att få hela ytan att gå på. De smala spångar som jag använt hittills brukar vara upptagna för förvaring, så jag har blivit skicklig på att skutta runt på bjälklaget. Det är ju samma avstånd mellan varje bjälke, så till slut lär man sig vart foten ska sättas utan att ens titta! Efter golvet kommer isolering att sättas i snedtaken och därefter behöver gavlarna reglas upp och isoleras. Sedan skall all el installeras och rummet gipsas. Carro har lovat att hjälpa till med spacklande, målning och tapetsering. Slutligen installeras kök och golv och snickerier fixas. Toan kommer vi antagligen inte göra själva. Vi har ännu inte bestämt om det blir klinker och kakel eller någon enklare lösning.

En Autostrada av rör för värme och tappvatten.  


I det totala myller av rör som utgör panncentral kommer nu ytterligare sex pipor att ansluta. Biltemas PEX-rör är fiffiga med olika färg på sina höljen. Tyvärr kunde jag inte utnyttja detta korrekt, så det kommer flöda varmvatten även i några blåa rör... 

Städat i bortre änden och klart för golvläggning. 

Golvspånsskivor i väntan på att monteras. 


/Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar