onsdag 21 mars 2012

Back to basic

Vele s. -n velar <prov.> velig person. Så står det i Svenska akademiens ordlista. Det kunde även stått "se Andreas och Caroline Björck". Velepellar är vad vi är. Fast nu har vi äntligen kommit till beslut! De små takkuporna på Spoven tas bort. Orsaken är att vi glider ifrån det som vi från början tänkt oss. Vi blev båda förförda av utseendet på Spoven med dess alla takkupor. Huset ser mycket pampigt ut och gör verkligen avtryck vid ett första ögonkast. Nu har vi hunnit slänga iväg rätt många ögonkast på Spoven i allehanda broschyrer och bilder på nätet. Ja, det är väl nästan det enda vi gör på våra lediga stunder, kollar bilder på hus och Spoven framförallt... Och vi är inte lika impade av vad vi ser längre. De små takkuporna är inte god design. Det blir för mycket av allt. Nu går vi back to basic. Vår tanke med nybygget var från början att bygga ett hus i traditionell svensk sekelskiftesstil. Mangårdsbyggnader och prästgårdar har stått modell kring hur det skall se ut.
  
Ett hus som vi har hämtat mycket inspiration från är vår numera sålda släktgård belägen i Dalsland. Huset är byggt under sent 1800-tal och är vackert i all sin enkelhet. Tyvärr har det stått öde under hela mitt liv men potentialen i huset är stor och jag önskar nuvarande ägare lycka till i restaurerandet.

Släktgård i Dalsland. Huset har varit en källa till inspiration när vi
bestämde stil på vårt nybygge. Proportioner och stil är mycket lika.
 Design och formgivning är ett svårt ämne att diskutera eftersom smaken är som baken. Den kände designern Dieter Rams har dock listat tio principer för god design. Jag funderade på dessa när det gäller hus och dess design. Utan att lista samtliga punkter fastnade jag för dessa:

-Bra design gör ett föremål användbart
-Bra design är inte högljudd
-Bra design håller länge
-Bra design är så lite design som möjligt
 
Braun miniräknare ET66. Design Dieter Rams. Kolla in designen på
miniräknaren i din iPhone, så förstår du var Apple hämtade designen.
Ovan listade punkter övertygar mig om att vi gör rätt när vi tonar ned vårt hus en smula och tar bort de små takkuporna. Den slutgiltiga(?) lösningen på huset innebär alltså att de små takkuporna som flankerar den större i mitten tas bort. Dessa ersätts istället av halvfönster placerade strax under takfoten. Detta ger huset en mer avskalad och klassisk stil. Nu väntar vi på att ritningsförslaget från Götenehus skall presenteras, så att vi kommer vidare i projektet.

Spoven. Nu utan de små takkuporna.

/Andreas



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar