måndag 16 september 2013

Plantering av trädgård

Idag är det den 16:e september och fortfarande är vi inte helt klara med målandet av huset. Vardagarna går inte längre att måla på då det blir mörkt och framför allt fuktigt nästan innan vi hunnit hem från jobbet. Så vi har blivit hänvisade till helgerna som går rasande fort. Huset ser förvisso färdigmålat ut men på en del ställen är det bara en strykning som är klar, det ska ju målas två gånger för att bli helt jämnt och fint.

I helgen när Andreas målade passade jag och barnen på att ta en tur till Plantagen där vi köpte lite växter. Ett plommonträd av sorten Victoria, tre små bondsyrener, en rödvinbärsbuske och en slånbärsbuske. Runt syrenerna har vi tryckt ner Allium lökar som förhoppningsvis kommer att blomma tidigt nästa vår. De ska även motverka att sorkar äter upp rötterna på syrenerna, de gillar tydligen inte den sorten. Jag fick hjälp av Alexander med planteringen och det må jag säga en projektledning på hög nivå att få en tvååring att gräva och vattna på rätt ställe.

Som ni kan se på bilderna så har vi även en gräsmatta av den lite mer tussiga sorten. Vi sådde för ungefär 14 dagar sedan och det gick fort för fröna att gro. Kombinationen varm september och väldigt fuktiga nätter verkar vara uppskattat. Vi köpte frön i storsäck från Granngården. Hittills har de funkat toppen och var inte särskilt dyra. Det råkade vara 20% rabatt den dagen när jag handlade fröna och det är uppskattat.

Den jord vi så dyrt har köpt och lagt ut plant och fint börjar nu grävas upp igen.

Det här med vattenslang är skojigt.

Skojigt och blött.

Trädet är i backen. Nu håller vi tummarna att ingen älg kommer och äter upp det i vinter.
/Carro

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Vi är på gång och bygga hus och kommer ha bergvärmepumpen och varmvattenberedaren i garaget. Så vi undrar om ni upplever att ni får vänta innan det kommer varmvatten i kranarna i huset?
  /Mattias

  SvaraRadera
 2. Hej
  Det krävs varmvattencirkulation med hjälp av en pump på ingående tappvatten. Det innebär att det alltid finns varmt vatten vid varmvattenfördelaren i huset. Det tar samma tid som om varmvattenberedaren hade stått i tvättstugan innan varmvattnet når kranen.
  /Carro

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret! Det får bli en sådan lösning för oss.
  / Mattias

  SvaraRadera
 4. Hej Andreas och Carro!

  Har nu läst alla era inlägg, med målande beskrivningar och skämtsamma anekdoter!

  Måste säga att det varit ett nöje att få följa er resa och skulle gärna se om möjligt hur det blev med slutresultatet? Fick Andreas sin julutopi utan halvfabrikat?

  Vi planerar att bygga hus och har fastnat för spovens utsida, därav hittade jag er :)

  Väl mött,

  Sandra Jarl

  SvaraRadera
 5. Hej Sandra!

  Tack för din värmande kommentar! Julen firades i huset och var härligt befriad från halvfabrikat.

  Lycka till med ert husbygge. Det är en spännande resa ni får vara med om.

  /Andreas

  SvaraRadera